Blog

RSS

Experiència inclusiva: adaptant la guia a totes les persones

11-02-2019


Experiència inclusiva: adaptant la guia a totes les persones

Durante aquest mes de febrer, el Museu Escolar de Pusol ha rebut la visita de grups de persones amb discapacitat, del Centre Públic d'Educació Especial Tamarit i de l'Associació ADACEA. Per a dur a terme amb èxit aquestes visites guiades, els/les tècnics/ques hem aplicat alguns dels coneixements adquirits en el curs "Museus per a totes les persones: planificació, atenció inclusiva i disseny universal", que Vilamuseu va impartir el passat mes de gener. Arran d'aquesta formació, el personal del Museu Escolar està més conscienciat si cap amb l'accessibilitat, no solament des del punt de vista de facilitar l'accés a les instal·lacions -mitjançant l'adaptació d'espais-, sinó també des del punt de vista del disseny universal, és a dir, l'adaptació de tots els continguts del museu a qualsevol persona amb limitació funcional.

El millor exemple és la visita que rebem fa uns dies d'una persona amb pèrdua total de visió, que va vindre juntament amb els seus companys i companyes del CPEE Tamarit. Perquè aquest visitant poguera accedir a la col·lecció del museu, els/les tècnics/ques seleccionem una sèrie de peces concretes que reflectiren, en la mesura del possible, l'espai expositiu en qüestió. Per exemple, per a l'espai de la cuina de la casa  de camp tradicional, en la qual els/les guies expliquen que no hi havia llum elèctrica ni aigua corrent, aquest visitant va poder tocar el cresol, el quinqué i la taula de fusta, per a conèixer com il·luminaven les estades i com llavaven la roba antigament. Per a la secció que explica els treballs del cànem vam escollir l'agramadera, una eina que s'emprava per a fallir el cànem i extraure la fibra del seu interior. Aquesta persona va poder utilitzar l'eina i imaginar, a través del seu pes, com era possible fallir la pela que embolica la fibra del cànem. A més, gràcies a la col·laboració del propi centre Tamarit i de l'ONCE, vam poder comptar amb textos de la guia adaptats al braille, dels quals disposarem permanentment per a les visites de persones cegues.


 


Aqueixa mateixa setmana ens va visitar altre grup d’adults des de la Associació de Persones amb Danys Cerebrals Adquirit (ADACEA). Va ser emocionant escoltar –los compartir el records de la seua infància, recordar els negocis en els quals compraven, etc. Pero no solament van haver moments per a la nostalgia, també ens vam riure amb els articles de broma que la Droguería Pérez Seguí venia, com els excrements i rosquilles de plàstic.


Aquestes visites han arribat en el millor moment. Els/les nostres visitants han pogut gaudir d’una visita una mica més agradable, còmoda i accesible. Des del Museu  Escolar de Pusol seguirem treballant dia a dia per millorar la inclusió i l’accesibilitat, tant de les seues instal·lacions com de la seua col·lecció, per a totes les persones.


 


Autor: Borja Guilló, tècnic del Museu Escolar.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top